Beginnen met bloggen als schrijven niet helemaal je ding is.

Als je een website hebt, is het om verschillende redenen ook belangrijk om te bloggen. Met het schrijven van blogs, kun je een stukje van jezelf laten zien, wie je bent als mens, als ondernemer en wat je expertise is. Daarnaast kun je bloggen zien als een service aan je (potentiele) klanten. En als laatste en zeker niet onbelangrijk, draagt bloggen bij aan de vindbaarheid van je website. Je kunt er tactische zoekwoorden in verwerken, zodat jouw ideale klanten je kunnen vinden.

Maar, er is een maar. Want als schrijven niet helemaal je ding is en je niet helemaal weet, waar je mee bezig bent, of waar je moet beginnen, is bloggen ook nog best wel een obstakeltje. Zo heb ik dat zelf in ieder geval zelf ervaren. Ik bleef het eindeloos voor me uitschuiven en aan het einde van de week, was de tijd, die ik voor bloggen gereserveerd had, telkens net opgegaan aan iets, waar ik me comfortabeler bij voel.

Daarom in deze blog tips, ideeën en verwijzingen naar mensen, die je een stukje op weg kunnen helpen, als bloggen niet zo comfortabel voor je voelt.

Technische kennis rondom bloggen

Een aantal jaar geleden maakte ik bij ‘toeval’ kennis met Rimke de Groot, van de ‘Ik help jou online’ Haar motto is “Krijg klanten door jezelf te zijn” en dat was eigenlijk wat me meteen heel erg aansprak. Er zijn veel ‘marketing goeroes’ die je van alles en nog wat kunnen leren en vertellen. En het zal ook allemaal waar zijn. Maar het moet wel bij je passen. Veel van wat de doorsnee  ‘marketing goeroe’  aan de man probeert te brengen, komt op mij te onnatuurlijk en geforceerd over. Het werkt niet voor mij, als anderen me zo benaderen en het voelt niet fijn, om zelf op die manier klanten te benaderen. 

Rimke leerde mij, om een mooie tussenweg te vinden, waarbij je zeker wel tactisch werkt aan je online marketing, maar vooral op een manier, die uitgaat van wie je zelf bent en dat zo krachtig mogelijk neer zetten. In de cursus ‘Continu klanten uit je website’, leerde ik alles over zoekwoorden en bloggen en hoe je de twee kunt combineren tot een inspirerend geheel.

Deze houvast hielp me in ieder geval over een eerste drempel heen. Ik heb nu een idee, waar ik op moet letten bij het schrijven van een blog, welke soorten blogs je kunt schrijven en met welk doel. En daarnaast leerde ik, hoe je inspiratie kunt vinden voor onderwerpen waarover je kunt bloggen.

Om je alvast op weg te helpen, kun je bij Rimke ook een aantal gratis cursussen volgen, zoals de cursus ‘Slim scoren met zoekwoorden’ en ook haar blogs en podcasts staan vol met waardevolle tips.

Bloggen vanuit je hart

Als mens voor wie authenticiteit en bezieling onlosmakelijk verbonden is, met alles wat ik doe, wil ik het schrijven of bloggen voor mijn bedrijf ook het liefste doen vanuit mijn hart. Je kunt daarbij nog steeds rekening houden met de technische strategie van zoekwoorden e.d., maar deze zijn dan eerder een raamwerk, terwijl de ‘opvulling’, het werkelijke verhaal, de werkelijke woorden, wel degelijk voortkomen uit je essentie. Dat is voor mij in ieder geval belangrijk bij het schrijven. Het lijkt geen makkelijke opgave, om te schrijven vanuit je hart, maar een poosje geleden maakte ik kennis met weer een andere topper, namelijk Gwyneth Leermakers. Ik volgde bij haar een gratis masterclass ‘Schrijven vanuit je hart’ en het was echt een hele bijzondere ervaring. Een ervaring, die schrijven voor mij in een heel ander perspectief heeft gezet. Ik dacht altijd, dat je moest weten, wat je zou gaan schrijven, voordat je er aan begint, maar Gwyneth leert je in deze masterclass, dat dat helemaal niet nodig is, of zelfs eigenlijk helemaal niet wenselijk is. Als je op gaat schrijven wat er op een bepaald momoment in je opkomt, doordat je jezelf bijvoorbeeld een bepaalde vraag stelt, dan komen er zomaar uit het niets woorden tevoorschijn. Woorden die echt uit je eigen kern komen en die werkelijk en essentieel zijn. En omdat je jezelf van tevoren geen voorwaarden of eisen hebt opgelegd, gaat het schrijven ook heel makkelijke en natuurlijk.

Je kunt op deze manier aan een blog beginnen, maar wat voor mij ook heel goed werkt, is om de oefeningen, zoals ik ze van Gwyneth heb geleerd, te doen voordat ik aan een blog begin. Een manier om je schrijfspieren alvast een beetje op te warmen en los te maken en om in de juiste stemming te komen, dicht bij jezelf en je gevoel. Ik ben er nog niet aan toe gekomen, om me in te schrijven voor de membership op de website van Gwyneth, maar het staat zeker op mijn verlanglijstje.

Bloggen en taal

Als je dan je tekst vanuit je hart hebt opgeschreven, hoeft deze niet perse ook meteen helemaal kloppend te zijn, als het gaat over de technische kant van taal. Het is wat mij betreft zeker niet het allerbelangrijkste. Maar echt hele rare vergissingen wil je eigenlijk ook niet maken. Het komt toch minder professioneel over, als je blogs helemaal vol staan met fouten.

Een ook voor die situatie zijn er weer mensen, die je verder op weg kunnen helpen. Via het netwerk van Rimke, kwam ik in contact met Marrit Postma van Woordprikkels en bij haar kun bijvoorbeeld je teksten laten redigeren. Op haar website vind je ook vele leuke tips en adviezen over taal en het schrijven voor je website.

Daarnaast had ik ook een heel leuk contact met Mythe Claus van ‘Vrouwen ondernemen’ en ‘Myrtheclaus.nl’. Bij haar kun je ook samen ‘sparren’ over je teksten of blogs. En als het na alle tips en adviezen hierboven onverhoopt toch niet mocht lukken en je echt niet voor schrijven in de wieg gelegd bent, dan kun je bij Myrthe zelfs alles helemaal uit handen geven.

De kers op de taart: Je blog mooi vormgeven.

Als alle tekst dan uiteindelijk klaar is, dan is het daarna, zeker voor iemand die visueel is ingesteld, minstens zo belangrijk, dat je je blog ook mooi kunt vormgeven. Met bijvoorbeeld ook een foto galerij of elementen om je teksten extra aantrekkelijk neer te zetten. Een deel van dit alles zit al voorgeprogrammeerd in je website, als deze een blog functionaliteit heeft.

Zelf vind ik het, als ontwerper, ook echt belangrijk, om dit voorgeprogrammeerde stukje mooi passend bij de rest van de website vorm te geven. Maar als je zelf niet de mogelijkheid hebt, om dit stukje aan te passen, dan heb je in een WordPress website nog steeds wel heel veel mogelijkheden, om een blog mooi op te maken en zeker sinds de Gutenberg editor is uitgekomen.

Voor mij zelf, is dit laatste stukje ook echt heel essentieel. Een blog die er mooi uitziet, maakt dat ik me er thuis en op mijn gemak voel. Hoe raar dit ook mag klinken. En ook dat stukje heeft me geholpen, om over mijn weerstanden heen te stappen.

Nieuw in de webshop